Tijdschrift voor de leden van kwb Tielrode

33ste jaargang   nr 2

Februari 2017

 

100 meetpunten fijn stof

Ook in Tielrode!

 

Vanaf nu kunnen jullie je via de website www.airbezen.be officieel kandidaat stellen om een aardbeiplantje te verzorgen en zo je eigen meetpunt voor fijn stof in Temse te zijn.

 

Belangrijke info op een rijtje:

- tussen 1 en 28 februari: registreer jezelf op de website www.airbezen.be

- je ontvangt nog bevestiging dat je geselecteerd bent om deel te nemen aan het project

- op zaterdag 25 maart kan je tussen 9 en 14 uur je aardbeiplantje ophalen in het CM-Huis Amelberga, Oeverstraat 11 in Temse

- tussen 25 maart en 19 juni ontvang je regelmatig een nieuwsbrief met belangrijke info in je mailbox

- eind juni: inleveren bladstalen van de plantjes

 

 

Fijn stof en je gezondheid

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er een duidelijk verband bestaat tussen luchtvervuiling door fijn stof en gezondheidsklachten. Professor Dirk Avonts was 30 jaar huisarts in Antwerpen en heeft daar de gevolgen gezien fijn stof op zijn patiënten. We vroegen hem of we allemaal even gevoelig zijn voor fijn stof.

Avonts: “Gezonde volwassenen kunnen een hoeveelheid fijn stof in principe wel aan. Bij kwetsbare groepen ligt het anders. Het gaat dan om kleine kinderen, kinderen met allergieën, kinderen die lijden aan mucoviscidose, … maar ook volwassenen met chronische of neurologische problemen zijn minder bestand tegen de gevolgen van fijn stof. Zij kunnen het minder goed verwerken, met de nodige complicaties tot gevolg. Je ziet dat ook bij roken: iemand kan jarenlang roken zonder problemen, maar een kwetsbaar persoon krijgt alleen al van passief roken kapotte longen. Het ziekmakend mechanisme van roken en fijn stof is vergelijkbaar, alleen is de dosis bij roken vele malen hoger. Anderzijds, van rook en rokers kun je wegblijven. Fijn stof is veel sluipender. Je kunt het als individu niet vermijden, zeker niet als je vlakbij een drukke verkeersader woont. Dat is maatschappelijk gezien het grote verschil. De impact is kleiner maar het individu kan er niet onderuit, we lopen dus allemaal meer risico.”

Waarom scoort België slechter op luchtkwaliteit dan pakweg Denemarken?

Avonts: “In België is de lintbebouwing een groot probleem. Als je alle functies om comfortabel te wonen dicht bij elkaar hebt, dan is er weinig autoverkeer nodig. Maar met lintbebouwing ligt dat helemaal anders. Woon je in een mooie villawijk, dan moet je toch elke dag de auto nemen om te winkelen, naar school te gaan, de dokter te zien, … . Vlamingen zijn honkvast, wonen graag bij de familie in de buurt en gaan niet snel dichter bij het werk wonen. Dat zit in onze genen. Nochtans is ons openbaar vervoer wel oké, maar de treinen en bussen rijden blijkbaar op de verkeerde momenten, of naar de verkeerde plaatsen. Daardoor nemen mensen al te vaak de wagen.”

Is fijn stof altijd verkeersgerelateerd?

Avonts: “Alle kleine deeltjes die je inademt en die verder komen dan je neus en je keel, zijn schadelijk. Die superkleine deeltjes worden uitsluitend geproduceerd door verbrandingsmotoren. Maar eigenlijk is elke vorm van verbranding slecht voor de luchtkwaliteit want er komt altijd een heel spectrum aan fijn stof vrij.”

Dus een haardvuurtje voor de gezelligheid is ook af te raden?

Avonts: “Je kunt de verbranding van hout wel optimaliseren. Het lijkt een natuurlijk product, en in die zin duurzaam. Maar er komt altijd koolstof vrij. Zelfs dichtbij een kampvuurtje zitten kan schadelijk zijn, tenzij je dat in een open landschap doet. Maar zeker bij mistig weer vind ik het niet verantwoord dat je voor de gezelligheid je kachel aansteekt. Dan blijft alle vuile lucht in de onderste laag hangen.”

En de pieken van fijn stof, hoe gaan we daar best mee om?

Avonts: “Bij pieken van fijn stof is het ironisch dat kinderen en ouderen best niet buiten komen. Eigenlijk zou de boodschap moeten zijn: gelieve zo weinig mogelijk met de auto te rijden. En ja, het is wel degelijk zinvol om dan minder snel te rijden. Met een algemene maximumsnelheid van 90km/uur kan Vlaanderen 30 procent van de uitstoot beperken.

We moeten onze mobiliteit gewoon op een andere manier organiseren, daar draait het om. Alle andere oplossingen zijn lapmiddelen. De hoogdringendheid ervan neemt bovendien toe: de hele zware vervuilingen door industrieën zijn weliswaar weg. Maar het aantal mensen dat kwetsbaar is voor de gevolgen van fijn stof, neemt toe. We leven immers steeds langer.”

Leren slapen

De ene slaapt graag, voor de andere is het bed een straf. Op uitnodiging van Vormingplus overloopt dr. Ilse De Volder het slaapproces. Ze geeft tips om beter wakker te zijn (overdag) en meer continu te slapen ('s nachts). Je leert meer over slaapwandelen en woelig dromen. We bespreken veel voorkomende slaapziektes zoals snurken, ademhalingsonderbrekingen en problemen met het slaapritme. Gebruik je het best slaapmiddelen of net niet? Hoe ga je om met een woelige bedpartner?
De voordracht is rijk geïllustreerd met video’s en getuigenissen, zodat het niet moeilijk is om wakker te blijven.

Op donderdag 9 maart van 19.30 tot 21.30 uur in zaal Roxy, Stationsstraat 29, 9140 Temse.
Deelname 11 euro. Reservatie via e-mail:
waas-en-dender@vormingplus.be, tel.: 03 775 44 84

Avondloop voor Guinee

Heb je vrijdagavond 17 maart al aangekruist in je agenda? Want dan organiseert kwb Tielrode en CM Waas en Dender opnieuw hun recreatieve avondjogging. Sportieve lopers van alle niveau's worden verwacht aan café 't Veer in Tielrode voor één of meerdere toertjes rond de potpolder. Kies zelf je afstand en geniet van de sfeervolle jogging en de randanimatie.

Kinderen tot 12 jaar lopen 1 km en vertrekken om 19.15 uur.
Volwassenen kunnen kiezen tussen 4,2 km, 8,4 km of 10 miles (16,8 km) en vertrekken in groep om 20 uur. Vertrek en aankomst ligt aan café 't Veer, Sint-Jozefstraat in Tielrode.

Kidsrun: voorinschrijving: 3 euro (ter plaatse: 5 euro)
Volwassenen: voorinschrijving: CM-lid: 10 euro, niet-lid: 13 euro (ter plaatse: CM-lid: 12 euro, niet-lid 15 euro).
Tot 6 maart kan je vooraf inschrijven.
Wie voorinschrijft, maakt kans op één van de 25 CM-loopshirts.
De eerste 250 voorinschrijvingen ontvangen een led hoofdlampje.
Elke 10e voorinschrijving ontvangt een fluohesje.

De dag zelf komt iedereen registreren tussen 18.15 uur en 19.45 uur in de sporthal Tilroda, Antwerpsesteenweg 5 in Tielrode.
Je kan daar je led hoofdlampje, reflecterende armband, veiligheidshesje of loopshirt afhalen. Alle kinderen ontvangen er een reflecterende armband. Deelnemers aan het kwb-joggingcriterium ontvangen er hun spaarkaart met stempel.

Dit evenement is een recreatieve jogging, er is geen individuele tijdsregistratie voorzien. De joggers kunnen rekenen op water bij elke passage aan de aankomst, stuk fruit bij aankomst, omkleed- en douchemogelijkheid in Sporthal Tilroda en bijstand van het Rode Kruis. Geniet ondertussen van randanimatie van Jembé groep Velleke Klets. Ga ook zeker eens langs de infostand rond ziekenfondsontwikkeling in Guinée en de actiestand van Wereldsolidariteit.

De opbrengst van de jogging gaat naar het preventie- en sensibiliseringsproject rond het ebola-virus bij de ziekenfondsen in Mamou, Guinee. Dit project wordt gerealiseerd door de Guinese ngo Dynam met de steun van CM Waas en Dender.